Luonnollinen juoksu

Mitä on luonnollinen juoksu?

Juokseminen on ihmiselle luonnollinen tapa liikkua. Miljoonia vuosia sitten ihminen alkoi liikkua kahdella jalalla. Näni kädet jäivät vapaiksi ravinnon ja veden kantamiseen. Vielä tänäkin päivänä on heimoja, joissa ravintoa hankitaan juoksemalla eläin näännyksiin. Juokseminen on siis ollut tärkeä osa ihmislajin selviytymistä. Luonnollisen juoksun askel on pehmeä - askel alkaa jalkaterästä ja jalka itse toimii vaimentimena sen sijaan, että askel alkaisi kantapäästä voimakkaalla törmäyksellä maahan.

Miksi juosta luonnollisesti?

Vuosikymmenten ajan olemme tottuneet käyttämään pehmeitä, mutta samalla hyvin tukevia lenkkareita. Tämä on ohjannut meitä siihen, että jalka voi iskeytyä maahan kantapää edellä. Silti törmäysvoima voi olla moninkertainen luonnollisen juoksun askeleen törmäysvoimaan nähden vaikka juostaisiin jopa paljan jaloin. Siksi elimistöllemme on paljon turvallisempaa ja terveempää juosta tavalla, joka ei kuormita sitä tarpeettomasti.

Miten luonnollista juoksua voi harjoitella?

Luonnolliseen juoksuun siirtyminen vaatii malttia. Jaloista löytyy yllättäen aivan "uusia lihaksia", jotka saattavat aluksi kipeytyä ja ylirasittua. Myös kengät tulee tarkistaa ja tarvittaessa vaihtaa ne luonnolliseen juoksuun soveltuviksi. Helpointa luonnolliseen juoksuun siirtyminen käy ammattilaisen ohjauksessa juoksukurssilla.

Juoksukurssilta polulle

Luonnollisen juoksun kurssi auttaa ymmärtämään miksi luonnollinen juoksutekniikka on terveellinen ja taloudellinen. Kurssilla oma juoksutekniikka kuvataan kahdesti, jotta näet miten juoksusi on muuttunut harjoitusten myötä. Harjoitusten avulla opit askeltamaan oikein ja hyödyntämään jalkojesi elastisuutta. Oikea asento ja askeltiheys ovat perusasioita, jotka opit jo peruskurssilla.

Suositteluindeksi NPS
%

Parasta olisi juosta paljain jaloin. Se ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Siksi tarvitsemme luonnolliseen juoksuun sopivat kengät.

- Mika Kanervo. Luonnollisen juoksun valmentaja. LiTM, CEO.

Haluan jakaa hyvät kokemukset kanssasi

Jo kymmenen vuoden ajan olen itse käyttänyt ohutpohjaisia kenkiä juostessa, töissä ja vapaa-ajalla. Ennen kuin aloin juosta luonnollisella juoksutekniikalla ja käyttää ohutpohjaisia kenkiä kärsin nilkan, säärten ja polvien kivuista juostessa. Olin jo päättänyt ettei juoksu ole minun laji.

Opeteltuani luonnollisen juoksun, juoksutekniikkani muuttui ja kivut vähitellen hävisivät - juoksu on kivaa.

Liikunnan ammattilaisena ryhdyin opettamaan oppimaani juoksutekniikkaa myös muille. Tärkeintä minulle on, että voin auttaa sinua löytämään juoksemisen ilon, kuten itse löysin.

-Mika Kanervo, luonnollisen juoksun valmentaja, LiTM