Miten juosta terveellisesti?

Luonnollinen juoksu on pehmeää ja turvallista

Mitä on luonnollinen juoksu?

Juokseminen on ihmiselle luonnollinen tapa liikkua. Miljoonia vuosia sitten ihminen alkoi liikkua kahdella jalalla. Kädet jäivät vapaiksi mm. ravinnon ja veden kantamiseen. Ihmisen fysiologia ja biomekaniikka soveltuvat erityisesti pitkän matkan juoksuun. Juokseminen on ollut tärkeä osa ihmislajin selviytymistä.

Luonnollisen juoksun askel on pehmeä - askel alkaa jalkaterästä ja jalka itse toimii vaimentimena sen sijaan, että askel alkaisi kantapäästä voimakkaalla törmäyksellä maahan.

Miksi juosta luonnollisesti?

Vuosikymmenten ajan olemme tottuneet käyttämään pehmeitä, mutta samalla hyvin tukevia lenkkareita. Tämä on ohjannut meitä siihen, että jalka voi iskeytyä maahan kantapää edellä.

Pehmeistä ja tuetuista jalkineista huolimatta törmäysvoima voi olla moninkertainen luonnollisen juoksun askeleen törmäysvoimaan verrattuna vaikka juostaisiin jopa paljan jaloin. Siksi elimistöllemme on paljon turvallisempaa ja terveempää juosta tavalla, joka ei kuormita sitä tarpeettomasti.

Miten luonnollista juoksua voi harjoitella?

Luonnolliseen juoksuun siirtyminen vaatii malttia. Jaloista löytyy yllättäen aivan "uusia lihaksia", jotka saattavat aluksi kipeytyä ja ylirasittua. Itse juokseminen on yllättävän yksinkertaista, kun sen oivaltaa.

Parasta olisi juosta paljain jaloin. Se ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Siksi tarvitsemme luonnolliseen juoksuun sopivat kengät.

Kenkien tulee soveltua luonnolliseen juoksuun. Oikea kenkä ohjaa helposti oikeaan askeleeseen. Helpointa luonnolliseen juoksuun siirtyminen käy ammattilaisen ohjauksessa juoksukurssilla.

Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00