Liiku luonnollisesti myös talvella

TALVIJUOKSU

PALJASJALKAKENGILLÄ LUONNOLLISESTI MYÖS TALVELLA

Paljasjalkakenkien käyttäminen ei tarkoita, että kävelisit tai juoksisit paljain jaloin ilman kenkiä. Paljasjalkakenkien idea on, että kenkäsi ovat niin ohuet ja notkeat, että jalkasi saavat liikkua ilman rajoitteita - luonnollisesti.  Oikeanlaisilla paljasjalkakengillä voit juosta talvella yhtä hyvin kuin kesällä.

Paljasjalkakengillä liikkuminen talvella voi olla jopa turvallisempaa kuin perinteisillä jäykkäpohjaisilla kengillä.

Miksi paljasjalkakengät soveltuvat erittäin hyvin kävelyyn ja juoksuun talvella?

Paljasjalkakengät mahdollistavat jalkasi luonnollisen liikkumisen kesällä ja talvella, sisällä ja ulkona. Talviliikkumisessa kannattaa kuitenkin huomioida ainakin nämä asiat.

Valitse paljasjalkakengät liikunnan ja kelin mukaan

Paljasjalkakenkiä on kahdenlaisia; varpaat yhdessä (VivoBarefoot, Feelmax) ja varpaat erikseen (Vibram FiveFingers). Molemmilla kengillä voit liikkua ulkona talvella kunhan huomioit muutaman asian. Vibramin FiveFingers -kengissä varpaat ovat omissa pikku taskuissaan ja on tärkeää, että käytät varvassukkia tai mitoitat lenkin niin, etteivät varpaasi palellu. Jalan verenkierto vilkastuu, kun menet pakkasella ulos ohuella jalkineella. Saatat totuttua juoksemaan pidemmänkin lenkin varvaskenkillä jopa ilman sukkaa. Varvaskengillä liikuttaessa on myös hyvä huomioida, että märällä kelillä varpaat saattavat kastua ja niiden lämpimänä pitämisestä on huolehdittava. Kuivalla pakkaskelillä varvaskengät tarjoavat huikean paljasjalkakokemuksen. Kannattaa kokeilla.

Vivo Barefoot ja kotimaisissa Feelmax-kengissä varpaat ovat yhdessä perinteiseen tapaan. Kylmemmillä keleillä sukan käyttämistä niissäkin kannattaa harkita, mutta lenkki sujuu ilman sukkaakin totuttelun jälkeen. Vivon kengissä jalka pysyy kuivempana kosteallakin kelillä.

Pohjan paksuus kannattaa talvellakin olla ohut. Kun liikut aktiivisesti reipaalla kävely- tai juoksulenkillä, jalkapohjat eivät ehdi paleltua. Jos sen sijaan joudut seisomaan pitkään paikallaan, ei kaikkein ohuimmat paljasjalkakengät ole välttämättä oikea vaihtoehto. Esim. Vivon Tracker soveltuvat erinomaisesti pidempään kävelyyn tai muuhun ulkona liikkumiseen. Niissä on paksumpi pohja rouhealla kuviolla ja pohjallisessa on eristävä kalvo.

Nilkkojen suojaamisella ehkäiset tulehduksia

Yleinen kuntoilijoiden vaiva talvisin on akillesjännetulehdus, josta toipumiseen voi mennä jopa vuosia. Siksi nilkat kannattaa aina ulkona treenatessa suojata säärystimillä. Vaikka et käyttäisikään sukkaa kengässä, on suositeltavaa käyttää esim. säärystintä nilkassa.

Paljasjalkakengät jopa turvallisemmat kuin kovapohjaiset kengät

Paljasjalkakengillä lenkkeily tuntuu talvella hyvältä. Ohuen ja notkean pohjan läpi tuntuvat pehmeä lumi ja pakkasen kovettamat jääkuviot. Paljasjalkakengällä jalkasi aistii paremmin myös liukkauden. Ohuen ja notkean pohjan ansiosta paljasjalkakengän pito on erinomainen vaikka siinä ei olisi kovin järeää kuviotakaan. Notkea pohja myötäilee alustaa ja pito on kovapohjaiseen kenkään nähden usein paljon parempi. Matala pohja ei myöskään ole niin herkkä pyöräyttämään nilkkaa ympäri. Ohutpohjaisilla paljasjalkakengillä juoksuaskel on myös lyhyempi ja askel osuu maahan painopisteen alle ensin päkiällä ja sen jälkeen koko jalkapohjalla. Kovapohjaisella kengällä juostessa ja askellettaessa kantapäälle, liukastuu helpommin eli jalat lähtevät helposti alta.

Paljasjalkakengät talvella liikkumiseen

Tiesitkö?

Syntyessämme olemme lähes kaikki tervejalkaisia. Aikuisista kuitenkin enää noin 40 prosentilla on terveet jalat. Suurin syyllinen on kengät, jotka muuttavat jalan luonnollisen muodon. Jalkaterien toiminta kärsii ja se vaikuttaa negatiivisesti koko kehoon. Aivan oma murheellinen lukunsa ovat korkeat korkokengät. Korkeat korot aiheuttavat lantion ja selkärangan virheasentoja. Kengät antavat kyllä hyvän suojan jalkaterille, mutta niiden paksu ja jäykkä pohja heikentää merkittävästi jalkaterän tuntoreseptoreiden sekä jalkaterän, säären ja pohkeen alueen toimintoja kävelyn aikana.

Miksi paljasjalkakengät
Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00