Luonnollinen liikkuvuus jalallesi

Paljasjalkakengät

PALJASJALKAKENGILLÄ JALKASI LIIKKUVAT LUONNOLLISESTI

Paljasjalkakenkien pohja on kauttaaltaan yhtä paksu. Pohjamateriaali on notkea ja se on vain muutaman millimetrin paksu. Ohutpohjakengissä ei ole jalkaholvien tukea eikä kantavaimennusta. Ne antavat lähes samanlaisen tunteen, kuin liikkuisit paljain jaloin. Siksi niitä kutsutaan paljasjalkakengiksi.

Feelmax Osma7

Feelmax

Feelmaxit valmistetaan Suomessa.  Kengissä on ohut vain 2,5 mm paksu ja erittäin elastinen pohja, joka tekee  Feelmaxeista todelliset paljasjalkakengät.

FiveFingers Trail 2.0 black

FiveFingers

Ainutlaatuisissa Vibram FiveFingers -paljasjalkakengissä jokaiselle varpaalle on oma tasku. FiveFingersit antavat autenttisen paljasjalkafiiliksen.

VivoBarefoot Addis

VivoBarefoot

Minimalistinen ja neutraali kenkä, jonka muoto on suunniteltu jalan anatomian mukaan. Suuri osa kengistä on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

6 SYYTÄ KÄYTTÄÄ PALJASJALKAKENKIÄ

Jalkapohjan aistit ärsyyntyvät enemmän ja tasapaino paranee

Jalkaterän liikkuvuus kehittyy

Jalkaterän ja säären lihakset, jänteet ja nivelet vahvistuvat

Selän asento ja ryhti paranevat

Pito alustaan on hyvä ja loukkaantumisriskit vähenevät

Juoksuaskel muuttuu pehmeämmäksi ja terveellisemmäksi

Miksi paljasjalkakengät?

Parasta olisi liikkua täysin ilman kenkiä. Se ei kuitenkaan aina ole mahdollista. Siksi on hyvä, että ohutpohjaiset kengät mahdollistavat jalan luonnollisen toiminnan ja mahdollistavat lähes paljain jaloin liikkumisen hyödyt. Alussa ohutpohjaiset kengät saattavat toki tuntua oudoilta, mutta niihin tottuu jo muutamassa viikossa.

Jalat pitävät meitä pystyssä

Jalat pitävät meitä pystyssä ja mahdollistavat liikkumisemme erilaisilla alustoilla. Ihon ja muiden kudosten erikoistuneet tuntohermot eli aistireseptorit ja vapaat hermopäätteet mahdollistavat kosketuksen, paineen, venytyksen, kylmän, kuuman ja kivun aistimisen. Jalkapohjassa ja varpaiden päissä on yli 200 000 hermopäätettä, enemmän kuin missään muualla kehossa. Lisäksi on lihasten ja jänteiden pituutta sekä raajojen asentoja ja liikkeitä aistivia tuntohermoja. Jalkapohjassa olevien hikirauhasten (125 000 kpl) tuottama erite aktivoi ihotuntoa ja lisää luonnollista kitkaa, mikä helpottaa varpaiden tarttumista alustaan.

Jalkapohjan tuntoaistin merkitys on erittäin tärkeä pystyasentomme ylläpitämiselle ja säätelylle. Jalkapohjat ovat ainoa ruumiinosa, joka on tuntokontaktissa ympärillä olevaan fyysiseen maailmaan ihmisen ollessa pystyasennossa. Paljain jaloin liikuttaessa jalkapohjan ihotunto sekä nilkan asento- ja liiketunto välittävät koko ajan tietoja alustoista, niiden muodoista ja alaraajan asennoista.

Kun liikutaan paljain jaloin tai hyvin ohutpohjaisilla kengillä, kehon on tasapainotettava itseänsä joka askeleella. Tällöin kehoa tukeva lihaksisto aktivoituu monipuolisesti. Paljain jaloin liikkuminen kehittää tasapainoa. Pikkulapsen kävely paljain jaloin on vakaampaa ja tasapainoisempaa kuin kävely kengät jalassa. Sama koskee aikuisia.

Jalat ovat iskunvaimentimet

Jalkaterän ja nilkan nivelet, lihakset ja jänteet joustavat tehokkaasti. Jalkaterä ja nilkka ovat osa kehomme monipuolista iskunvaimennusjärjestelmää. Paljain jaloin liikuttaessa kehon omat iskunvaimennusjärjestelmät toimivat monipuolisesti sekä suojelevat alaraajoja ja vähentävät niihin kohdistuvia iskuja. Jalkaterän osuessa alustaan joustoliikkeet vähentävät polvi- ja lonkkaniveliin sekä lannerankaan välittyviä iskuja. 

Paljain jaloin liikkuminen kehittää tasapainoa

Avojaloin liikuttaessa varpaat ovat erillään toisistaan ja tarttuvat alustaan. Epätasainen alusta harjoittaa tehokkaasti jalkojen pieniä lihaksia. Paljain jaloin liikkuminen auttaa pitämään jalan nivelet ja pehmytkudokset joustavina. Vahvat jalkalihakset ja nivelet helpottavat tasapainon hallintaa. Paljain jaloin liikuttaessa iho karaistuu nopeasti ja ihotunto kehittyy. Se edistää tasapainon hallintaa.

Paljasjalkakenkiin tottuu nopeasti

Ohutpohjaiset paljasjalkakengät saattavat aluksi tuntua oudoilta – ”Ihan kuin olisi paljain jaloin” vaikka onkin kengät jalassa. Tämä on normaalia. Erityisesti korkokenkiä paljon käyttäneet, saattavat kokea tasapainon huteraksi tai pohkeiden kiristävän. Paljasjalkakengillä jalkojen ja kehon asento muuttuu luonnolliseksi; akillesjänne venyy uuteen asentoon ja selän luonnollinen ryhti palautuu.

Jalat tulee totuttaa paljasjalkakenkillä liikkumiseen ja juoksenteluun vähän kerrallaan. Tottuminen kestää ainakin muutaman viikon. Sen jälkeen voi kyllä kulkea melko vaativissakin maastoissa. Paljasjalkakengillä liikkuminen sopii kaikille, joiden jalat ovat perusterveet. Erityisesti lasten tulisi liikkua paljain jaloin tai ohutpohjaisilla tossuilla, sillä heidän jalkojen lihakset vielä kehittyvät.

Juokseminen paljasjalkakenkgillä tulee aloittaa maltillisesti. Aluksi parin kilometrin lenkki on riittävä. Huolehdi päivittäin jalkojen venyttelystä. Lataa tästä luonnollisen juoksun opas.

Miten valitsen paljasjalkakengät?

Markkinoilla on pääsääntöisesti kahdenlaisia ohutpohjaisia paljasjalkakenkiä; varpaat yhdessä tai erillään. Paljain jaloin liikkumista vastaa enemmän kenkä, jossa varpaat ovat erillään. On tärkeää varmistua seuraavista asioista kenkää valittaessa:

  1. Kengässä on riittävästi tilaa varpaille ja kenkä on riittävän pitkä niin, ettei isovarpaan tyviniveleen kohdistu painetta askeleen aikana. Kenkä ei kuitenkaan saa olla liian väljä, jotta se pysyy napakasti jalassa pituus- ja sivuttaissuunnassa.
  2. Pohja on mahdollisimman ohut, jotta tuntuma alustaan on mahdollisimman luonnollinen.
  3. Kenkä tuntuu jalassa mahdollisimman luonnolliselta ja miellyttävältä.
paljaat jalat

Jalkapohjan hermopäätteet toimivat parhaiten paljain jaloin.

Tiesitkö?

Syntyessämme olemme lähes kaikki tervejalkaisia. Aikuisista kuitenkin enää noin 40 prosentilla on terveet jalat. Suurin syyllinen on kengät, jotka muuttavat jalan luonnollisen muodon. Jalkaterien toiminta kärsii ja se vaikuttaa negatiivisesti koko kehoon. Aivan oma murheellinen lukunsa ovat korkeat korkokengät. Korkeat korot aiheuttavat lantion ja selkärangan virheasentoja. Kengät antavat kyllä hyvän suojan jalkaterille, mutta niiden paksu ja jäykkä pohja heikentää merkittävästi jalkaterän tuntoreseptoreiden sekä jalkaterän, säären ja pohkeen alueen toimintoja kävelyn aikana.

Miksi paljasjalkakengät
Nimike lisätty ostoskoriin.
0 nimikettä - 0,00